ABOUT BANK EXAMS

DONT TOUCH PEN, ONLY MIND CALCULTIONS WITHIN 40 SECS.

SHANMUGAM IAS ACADEMY

SHANMUGAM IAS ACADEMY
REGULAR TEST GOOD RESULT

Sunday, October 27, 2013

CURRENT AFFAIRS

1. Who is the winner of Australian Open 2013 Women’s title ?
Answer: Victoria Azarenka2. 

3. Who is the chief guest of 2013 Pravasi Bharatiya Divas ?
Answer: Rajkeswur Purryag, President of Mauritius (Held in Kochi)

4. Who is the chief guest of republic day 2013 ?
Answer: Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, King of Bhutan

5. Who is first female President of South Korea ?
Answer: Park Guen-hye

6. Who is the first female Chief Justice of Sri Lanka ?
Answer: Shirani Bandaranayake (recently impeached)

7. Who is the winner of DSC Prize for South Asian Literature 2013 ?
Answer: Jeet Thayil (book – Narcopolis)

8. Which is the Longest Railway Tunnel in India?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)

9. Where did the World Economic Forum annual meeting held ?
Answer: Davos, Switzerland

10. Who has been conferred won Keerthi Chakra (the second highest among peace time gallantry awards of the country) ?
Answer: Major Anoop Joseph

11.Which Indian scientist conferred with China’s top science award?
Answer: CNR Rao

12. Who is the winner of Ranji Trophy 2012-2013 ?
Answer: Mumbai

13. Which country recently test fired Hatf-9 (Nasr) missile ?
Answer: Pakistan

14. Who is the new Chairman of Lalit Kala Akademi ?
Answer: Kalyan Kumar Chakravarty

15. Who is the new President of Sahitya Akademi ?
Answer: Dr. Vishwanath Prasad Tiwari

16. Who is appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations ?
Answer: Asoke Kumar Mukerji



OSCAR Winners 2013 (85th Academy Awards Winners)
……………………………………………………………………..

17. Which film won this year’s Best Picture Oscar ?
Answer: Argo

18. Which actor won this year’s Best Actor (in a Leading Role) Oscar ?
Answer: Daniel Day-Lewis (Lincoln)

19. Which actress won this year’s Best Actress (in a Leading Role) Oscar ?
Jennifer lawrence current affairs
Answer: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

20. Who won this year’s Best Director Oscar ?
Answer: Ang Lee (Life of Pi)

21. Who is the first person to win Best Actor Oscar thrice ?
Answer: Daniel Day-Lewis

22. What is the theme of 2013 International Women’s Day (march ?
Answer: A promise is a promise: Time for action to end violence against women

23. New Governor of Nagaland ?
Answer: Ashwani Kumar

24. New Governor of Kerala ?
Answer: Nikhil Kumar

25. New Governor of Odisha ?
Answer: S C Jamir

26. Who is the new President of Kenya ?
Answer: Uhuru Kenyatta

27. Who is the new PM ( Premier of the People’s Republic of China) of China ?
Answer: Li Keqiang

28. Who is the new Pope?
Answer: Pope Francis

29. What is the name of India’s first regional navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1

30. Who scored fastest hundred on debut in test cricket ?
Answer: Shikhar Dhawan

31. Where is India’s first all women post office inaugurated on women’s day ?
Answer: Delhi

32. What is the theme of 2013 world water day (march 22) ?
Answer: Water Cooperation

33. Which year is declared by UN as International Year of Water Cooperation ?
Answer: 2013

34. Who is the winner of 2013 miss India ?
answer: Navneet Kaur Dhillon

35. who is the winner of 2013 Saraswati Samman ?
Answer: Sugathakumari (Manalezhuthu)

36. Who is recently reelected as IAEA (International Atomic Energy Agency) Director general ?
Answer: Yukiya Amano

37. Who is the new Prime Minister of Nepal ?
Answer: Khil Raj Regmi

38. Who is the first female Prime minister of UK who recently passed away ?
Answer: Margaret Thatcher

39. Who is the new pm of North Korea ?
Answer: Pak Pong-ju

40. Who is the new venezuela president ?
Answer: Nicolas Maduro

41. Who is the new president of Bangladesh ?
Answer: Abdul Hamid

42. What is the theme of 2013 World Earth day (April 22) ?
Answer: The face of climate change

43. Who is the new Governor of Jammu and Kashmir ?
answer: Narinder Nath Vohra

44. Who is the new president of ADB (Asian Development Bank) ?
Answer: Takehiko Nakao

45. Who is the new prime minister of Italy ?
Answer: Enrico Letta

46. Who is the first woman speaker of Bangladesh ?
Answer: Shirin Sharmin Chowdhury

47. Who is the new Comptroller and Auditor General of India ?
Answer: Shashi Kant Sharma

48. Who is the first Indian amputee to scale Everest ?
Answer: Arunima Sinha

49. Who is the first Pakistani women to scale the Everest ?
Answer: Samina Baig

50. Who is the first US women in space ?
Answer: Sally Ride (Recently she won highest civilian honour of USA, Presidential medal of Freedom)

51. What is the theme of 2013 International Biological diversity Day (May 22) ?
Answer: Water and Biodiversity

52. Who is the winner of 2013 Man Booker International Prize ?
Answer: Lydia Davis

53. What is the theme of 2013 World No- Tobacco Day ( May 31 ) ?
Answer: Ban tobacco advertising, promotion and sponsorship

54. Who is the new Director General of DRDO ?
Answer: Avinash Chander

55. Who is the new prime minister of Pakistan ?
Answer: Nawaz Sharif

56. Who were the first twins to scale mount Everest ?
Answer: Tashi and Nancy Malik

57. What is the theme of 2013 World Environment Day (June 5) ?
Answer: Think, Eat, Save

58. Who won the 2013 Templeton Prize ?
Answer: Desmond Tutu

59. Who is the longest serving defence minister in India ?
Answer: A.K Antony

60. Who is the winner of 2013 French open women’s title ?
Answer: Serena Williams

61. Who is the winner of 2013 French open men’s title ?
Answer: Rafael Nadal

62. Who is the new prime minister of Australia ?
Answer: Kevin Rudd

63. Who is the present chief justice of India ?
answer: P Sathasivam

64. Which is the first smoke free state of India ?
Answer: Himachal Pradesh

65. Which is India’s first navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1A

66. Who is the present foreign secretary of India ?
answer: Sujata Singh

67. Who won 2013 Wimbledon Men’s Title ?
Answer: Andy Murray

68. Who won 2013 Wimbledon Women’s Title ?
Answer: Marion Bartoli

69. what is the theme of 2013 World population day (July 11)?
Answer: Adolescent pregnancy with an aspiration of safe childbirth and that each pregnancy is wanted

70. Who is the Recently elected Miss world 2013 ?
Answer: Megan Young (Miss Philippines)

71. Who will represent India in Miss Universe 2013?
answer : Mansi Moghe(Miss Diva 2013)

2013 Nobel prize
”””””””””””””””””’

72) Winner of 2013 Nobel prize in physics ?
Answer: Fran├žois Englert and Peter W. Higgs

73) winner of 2013 chemistry Nobel prize ?
Answer: Martin Karplus , Michael Levitt and Arieh Warshel

74) 2013 Nobel Prize for Literature Winner
Answer: Alice Munro

75) 2013 Nobel Peace Prize winner
Answer: Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)

76)winner of 2013 Nobel prize for Medicine ?
Answer: James E. Rothman, Randy W. Schekman and Thomas C. Sudhof.

77) Cyclone Phailin is expected to hit which indian state ?
Answer: Odisha

78) Current ADB President ?
Answer:Takehiko Nakao.

No comments: